Танов: Няма контрабанда на горива в България от ЕС

Танов: Няма контрабанда на горива в България от ЕС
Невъзможно е да има нелегален внос на горива в рамките на Европейския съюз, категоричен е Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма контрабанден внос на горива в България от страни в ЕС в юридическия смисъл на думата, т.е. без знанието на митническите власти, заяви директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Невъзможно е да има нелегален внос на горива в рамките на Европейския съюз, потвърди той по време на изслушването му в бюджетната комисия в Народното събрание, предаде БГНЕС.

„В последно време се говори за увеличена контрабанда, но последната държава, която изпълни изискванията на ЕС за горивата, беше Гърция“, посочи директорът на Агенция „Митници“.

Той обясни, че движението на документи от данъчен склад до данъчен склад вече е по електронен път, а не на хартия. Процесът е автоматизиран на 100% без участието на субективния фактор.

„По отношение на горивата, които влизат в ЕС, твърдя, че 100% е обхванато и не може да има по никакъв начин нелегално внасяне на горива. Що се отнася до горивата от трети страни – основно те влизат по море. Там контролът е също изключително сериозен. От миналата година ние контролираме всички плавателни съдове“, категоричен бе Танов.

Няма дейност в митниците, която да не е електронна, потвърди директорът на Агенция „Митници“. През 2013 г. агенцията ще е готова изцяло за електронното правителство и да работи, без да ползва информация на хартиен носител, продължи той.

Танов изброи също основните законодателни мерки, предприети срещу избягването на плащането на акциз.

Въвеждаме нова електронна система с НАП за ДДС само за горивата, която после може да бъде приложима за всички акцизни стоки, заяви Ваньо Танов пред медиите.

„Проектът вече като тръжна процедура по ЗОП стартира, защото е подготвено техническото задание. Надяваме се, че ако процедурата мине успешно, крайният срок за реализация на проекта е юни 2013 г.“, уточни той.

По думите му повишаването на цената на горивото в момента не играе никакво значение върху акциза, защото той се плаща върху количество.

#ДДС #НАП #Гърция #Народното събрание #Европейския съюз #агенция „Митници“ #България #ЕС #контрабанден внос #горива #Ваньо Танов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници