Здравната каса договори отстъпки за 38 лекарства

Здравната каса договори отстъпки за 38 лекарства
От 16 март НЗОК ще заплаща по-ниски стойности за 25 медикамента. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) договори отстъпки от цените на 38 лекарства, съобщиха от институцията.

От 16 март НЗОК ще заплаща по-ниски стойности за 25 медикамента. Това стана възможно след проведено договаряне между Касата и притежателите на разрешение за употреба на тези лекарства. Предстои и подписване на споразумения за още 13 препарата.

Договорените отстъпки са в размер от 0.04 % до 37,3%, а медикаментите са за лечение на рак на млечната жлеза и простатата, неинсулинозависим захарен диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, Болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и при трансплантации на органи и тъкани.

В резултат на тези отстъпки за една година ще бъдат спестени над 4 милиона лева, уточниха от Здравната каса.

Оттам припомнят, че според нормативната уредба НЗОК има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, заплащани на 100% от фонда. Това са препарати, които са без аналог и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти.

Фармацевтичните фирми по своя инициатива също могат да предлагат отстъпки за медикаменти с ниво на заплащане от НЗОК 25%, 50% и 75%, които са единствен лекарствен продукт в група и не участват в определянето на референтна стойност.

При тези случаи постигнатата отстъпка ще се разпределя пропорционално между заплащаното от касата и доплащането от страна на пациента.

Процесът по договаряне на отстъпки няма определен срок и фирмите могат да предлагат такива по всяко време. НЗОК гарантира, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

#Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Здравната каса #лекарства #цени #отстъпки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници