Заплашиха Чехия с разпространение на ебола

Заплашиха Чехия с разпространение на ебола
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Чешката полиция алармира, че анонимни лица са заплашили с разпространение на смъртоносния вирус ебола в страната, ако не бъдат изплатени един милион евро във виртуалната валута биткойн. В изявление на вътрешното министерство се посочва, че неизвестното лице или лица използват "високоусъвършенствани методи на комуникация" без повече подробности. Наказанието за подобна заплаха е до 12 години затвор.

Шефът на чешките здравни служби Владимир Валента обаче заяви, че има твърде слаба вероятност вирусът на ебола да се разпространи в Чехия. "Сдобиването с вируса, пренасянето му и широкото му разпространяване по начин, различен от пряк контакт със заразено лице или телесните му течности не е нещо реалистично", заяви той.

До момента в Чехия бяха сигнализирани четири възможни случая на заразяване с ебола, но пробите на всичките се оказаха отрицателни.

Припомняме, че вирусът е заразил над 10 000 души, предимно в три държави от Западна Африка, и е причинил смъртта на близо 5000 души по данни на Световната здравна организация.

#ебола #Чехия #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници