Да четем историята в реално време, призова Лютви Местан

Да четем историята в реално време, призова Лютви Местан
A A+ A++ A

"Осъзнаваме нашата мисия в това да не позволим България да се отклони от цивилизационния си избор. Демокрацията е в многообразието. Можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния процес, защото сме една от неговите опори", каза лидерът на ДПС Лютви Местан в речта си при откриването на 43-то Народно събрание.

Местан се спря на "анти-ДПС" настроенията в Кюстендил и на други места и запита какво място имат черешовите топчета и символите на национално-освободителните борби и от какво освобождават те България днес – от Александър Методиев, Илия Илиев, Четин Казак и други, които "уж имат право да избират и да бъдат избирани"?

Местан даде още примери - в Силистра и в други селища, където има депутати, избрани с по-малко гласове, които обаче се отнасят за други партии и попита защо за тези случаи не се протестира.

Ние имаме проблем с анти ДПС внушенията, но нямаме проблем с истината, посочи той. Важен според него е въпросът кой и защо продуцира след изборите анти ДПС истерия - цели се създаване на благоприятна среда, в която да стане възможен един антиевропейски и антинатовски съюз между дясното и националпопулизма, смята Местан.

Лидерът на ДПС припомни примера на Димитър Пешев и останалите народни представители, отхвърлили през 40-те години антиеврейското законодателство. Защо днес никой не възразява, когато се насаждат анти-ДПС внушения, запита той.

Нека четем историята в реално време, призова Лютви Местан.

43-ият парламент идва в кризисен момент, изправени сме пред резонансово трептене на няколко кризисни елемента – бюджетен дефицит, проблемът КТБ, обърната пирамида на здравноосигурителната система, посочи Местан. "В отговор се наблюдава социален популизъм, насаждащ нетърпимост към естествените пазарни механизми. И едно явление, което гражданите усещат особено болезнено – национал-популизмът. Изправени сме пред липса на визия за това каква трябва да бъде същността на съвременната държава", подчерта Местан.

Той увери, че ДПС е готово за дълбок същински разговор с езика на фактите за системните пороци на българската демокрация. "И няма да допуснем този разговор да бъде подменен с безполезната и опасна стратегия за продуциране на митове, които свеждат системния порок до една партия или до няколко персони".

"В тази зала сме с 38 рекордни мандата, дадени за единствената политическа сила, която не губи, а качва доверие. За нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим, без да участваме в управление, един ясен евроатлантически профил на следващия кабинет", завърши той и пожела:

"Бог да ни дари с просветление, на добър час".

#Лютви Местан #Парламент #реч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници