Борисов се съмнява в достоверността на доклада за КТБ

Борисов се съмнява в достоверността на доклада за КТБ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Твърдо се съмнявам в достоверността на доклада на БНБ за КТБ", каза в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на БСП Михаил Миков.

 „Това не е възможно", заяви той и призова Орешарски и Чобанов да не бягат от отговорност.

"Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че „Виктория” беше купена и всички писахте, че я купува търговска банка, която е в отлично състояние. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност – управителя, подуправителя”, каза Борисов.

Преди него и омбудсманът на Републиката Константин Пенчев заяви, че не вярва на нищо от това, което се казва за КТБ.

"В началото БНБ е заяви, че банката е стабилна и няма масто за притеснение. Помня, че първият доклад на квесторите беше доста оптимистичен и обнадеждаващ, че не е толкова лошо положението", посочи Пенчев в ефира на NEWS7.

По-рано тази седмица проф. Христина Вучева, кояато бе вицепремиер и министър на финансите през 1994-1995 година, обърна внимание, че правилата за обезценка на активите бяха променени по време на проверката на квесторите в КТБ. Така 68 млн. лева станаха 4 млрд. лева.

"Ако в момента действаха старите правила на БНБ, то загубата на банката щеше да бъде много по-малка", отбеляза пред БНТ проф. Вучева. Правилата са променени през юни, което се отрази на оценката за цялостното финансово състояние на Корпоративна търговска банка. "Не е ясно кой е формулирал новите правила, а одиторите само са ги изпълнили", коментира Вучева.

За обявения от квесторите резултат тя каза: "Това не значи, че някой е откраднал 4 млрд. лева. Всички го повтарят, а някои го повтарят непрекъснато. Въпрос на счетоводна отчетност. Ако някой иска да види дали наистина са откраднати, трябва да назначи друг вид проучване".

Запитан за законодателните намерения във връзка с банковия проблем, Борисов днес каза: "България има най-добрия банков закон. Когато е изготвян, е направен така, че само Европейската централна банка да може да се меси в БНБ. Политиците нямат дори право да дават съвети на БНБ".

В този смисъл е неточно сега да се казва: "Политиците са виновни”.

Според Борисов съмненията в доклада произтичат и от това, че толкова време банката не е била оздравена.

„Тя можеше да се оздрави веднага. Влиза държавата, маха лошото, остава доброто, банката работи, обезпечените кредити се плащат. През това време се арестуват хората, които са нанесли щетата за лошите кредити. С половин-един милиард щяхме да минем, има го във фонда на другите банки и щяхме да сме забравили”, смята Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отклони въпрос дали ще се осигури държавна гаранция за изплащането на депозитите в банката. "Ще отговоря, ако стана премиер", каза той.

И двамата с Миков са на едно мнение за смяна на ръководството на БНБ. „Имаме обща воля да се върви към това решение”, посочи Борисов, но отхвърли да има вече кандидат за управител.

„Нямам, затова се споразумяхме да се търси възможно най-добрата репутация, безпартийна и т.н.”, каза той.

#Бойко Борисов #КТБ #Михаил Миков #БНБ #доклад #квестори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници