Борисов се съмнява за правителство, плаши с избори на 1 юли

Борисов се съмнява за правителство, плаши с избори на 1 юли
"Има смисъл да се направи правителство, само ако е стабилно", каза Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП няма да участва в едно бъдещо коалиционно правителство. Това стана ясно след проведената среща между лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Михаил Миков в парламента.

"За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна", каза Борисов.

Председателят на БСП лява България Михаил Миков изрази задоволство от провелите се разговори, но отново повтори, че избирателите са отредили на левицата място на опозиция.

"Има смисъл да се направи правителство, само ако е стабилно", каза Борисов. Той посочи, че е разтревожен относно създаването на кабинет.

"С реформаторите сме говорили за подписване на коалиционно споразумение, разписано ясно. Патриотичният фронт твърдо заявиха, че са взели политическо решение лидерите да не участват в изпълнителната власт, а да подпишем на базата на тези 80-90 точки програма, която да се изпълнява, но за мен това не е достатъчно. На практика ще имаме правителство на ГЕРБ и Реформаторите с коалиционно споразумение, Патриотичен фронт, който би подкрепял тази програма евентуално или докогато прецени", каза Борисов.

Той обяви, че споделената отговорност означава в управлението да влязат лидерите.

"В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип "Орешарски" правителство, заковаваме например 1 юли, за да имаме време 2 в 1 да направим изборите – парламентарни и кметски, за да не харчим пари и дотогава имаме нулево време и не се занимаваме с политическо говорене", заяви Борисов.

Той обясни, че след преговорите е станало ясно, че ако БСП получат мандат за съставяне на правителство, ще го върнат. Борисов посочи, че е предложил поста председател на Народното събрание на БСП, но лидерът на Левицата е отказал.

"Мандатът е даден по Конституция на ГЕРБ, но той е единственият възможен. Затова ще направим всичко възможно, за да съставим правителство", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни и позицията на ГЕРБ по казуса КТБ. Той подчерта, че са категорични, че трябва да се смени УС на Българската народна банка /БНБ/, защото по думите му те умишлено бездействат вече четири месеца.

Лидерът на БСП лява България обяви, че с Борисов са се договорили и в бъдеще да продължат конструктивното обсъждане на проблемите в страната.

След срещата ГЕРБ-БСП стана ясно, че в началото на седмицата ще се проведе лидерска среща с участието на всичките 8 парламентарни групи.

#ГЕРБ #БСП #консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино