Спасителната кампания за Рейхане Джабари не успя, обесена е тази сутрин

Спасителната кампания  за Рейхане Джабари не успя, обесена е тази сутрин
A A+ A++ A

В Иран е изпълнена смъртната присъда срещу 26-годишната Рейхане Джабари, за чиято защита няколко години се водеше световна кампания. Според агенция ИРНА тя е била обесена призори в събота в Техеран.

Дизайнерката Джабари потвърди пред съда, че през 2007 г. е убила Мортеза Абдолали Сарбанди при самозащита, докато той се опитвал да я изнасили.

Амнести интернешънъл и ООН подеха кампания с убеждението, че признанията й са изтръгнати със заплахи от прокурорите.

Сарбанди, който е бивш служител на разузнаването, я извикал в апартамента си, за да я наеме да обнови офисите му, където според Джабари той се опитал да я изнасили.

Агенциите припомнят, че семейството на Сарбанди не успя да се споразумее дали да приеме кръвнина и животът й да бъде пощаден, както определя ислямското традиционно право. Едни роднини твърдяха, че убийството е предумишлено. Синът на убития пък твърдеше, че в стаята е имало още един мъж, вероятен неин съучастник, и настояваше да бъде разкрита самоличността му.

Ирански актьори и известни личности призоваха да се замрази изпълнението на присъдата. През последните седмици усилията за спасяването й се засилиха, но в петък майка й е била допусната да я види за 1 час - традиционна среща преди екзекуция.

Според ООН през тази година в Иран са екзекутирани над 250 души, а според Амнести интернешънъл миналата година са изпълнени над 370 смъртни присъди.

#смъртна присъда #Иран #Техеран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници