Евролидерите одобриха пакет от мерки в борба със замърсяването

Евролидерите одобриха пакет от мерки в борба със замърсяването
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

На форум в Брюксел евролидерите се споразумяха емисиите от парникови газове са бъдат намалени с 40% до 2030 г. в сравнение с нивото от 1990 г., съобщи Би Би Си. На срещата, посветена на климатичните промени, е взето и решение за дела на енергията от възобновяеми източници. То предвижда до 2030 г. той да нарасне до 27% от общия енергиен баланс.

Пакет от мерки в сферата на енергетиката и борбата с климатичните промени за периода до 2030 г. е одобрен на форума. Той беше представен от Европейската комисия през януари и е насочен основно към намаляване на емисиите от въглероден окис, изхвърляни в атмосферата вследствие на човешката дейност.

Пакетът предизвика възражения от страна на някои източноевропейски държави, които са обезпокоени от това как предвидените мерки ще се отразят на икономическите им показатели. 

Европейските лидери обсъдиха и необходимостта от енергийна независимост на общността.

„Кризата в Украйна и напрежението в Близкия Изток колко жизнено важно е да бъде намалена енергийната зависимост на ЕС. Трябва да създадем истински енергиен съюз." - заяви Херман ван Ромпой на пресконференция в четвъртък късно вечер.

В рамките на двудневната среща президентите и премиерите на 28-те страни от Съюза ще обсъдят и усилията за увеличаване на икономическия растеж и трудовата заетост на фона на опасенията за нова рецесия.

#Брюксел #Херман Ван Ромпой #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници