Гинеколог от Конго е носител на наградата „Сахаров“

Гинеколог от Конго е носител на наградата „Сахаров“
Денис Муквеге Снимка: www.mynewsdesk.com
A A+ A++ A

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2014 г. бе присъдена единодушно на гинеколога Денис Муквеге за борбата му за защита на жените. Това решиха лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента.

Сред финалистите е и украинското протестно движение „Евромайдан“. Представители на движението ще бъдат поканени на церемонията по награждаването на 26 ноември в Страсбург. Третата финалистка е Лейла Юнус в Азербайджан, която се бори за демокрация и права на човека.

Денис Муквеге добре познава страданията на жените, които стават жертви на сексуално насилие при въоръжени конфликти. През 1998 г. гинекологът основава клиника в Букаву, в източната част на Демократична република Конго, където лекува травмите на тежко пострадали по време на гражданската война в страната. Масовите изнасилвания са част от инструментите на войната, която тлее в тази част от Конго.

Въпреки че пътува редовно в чужбина, за да отстоява правата на жените, и се занимава с управлението на клиниката, Муквеге продължава да приема лично пациенти и да оперира в два дни от седмицата.
Наградата „Сахаров“ се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе спечелена от пакистанката Малала Юсуфзай заради нейната борба за правото на момичетата на обучение.

Тази година Малала бе удостоена с Нобелова награда за мир.

#ЕП #Европейския парламент #Сахаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници