Украинската армия използвала касетъчни боеприпаси

Украинската армия използвала касетъчни боеприпаси
Ракетната система "Ураган", снабдена с касетъчни боеприпаси. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Украинските въоръжени сили използвали касетъчни боеприпаси при сраженията в населените места в региона на Донецк, което е равнозначно на нарушение на законите за водене на война и е военно престъпление, съобщи късно в понеделник международната правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч“.

В доклад на организацията се казва, че "украинските правителствени сили използвали касетъчни боеприпаси в населените места на Донецк в началото на октомври." "Използването на касетъчни боеприпаси в населените места нарушава законите на войната и може да се тълкува като военно престъпление", се казва в документа, цитиран от ТАСС.

Разследване в източната част на Украйна, продължило една седмица, показва, че са използвани касетъчни боеприпаси на територията на над 10 места в градските и селските райони.

От „Хюман Райтс Уоч“ уточняват, че е трудно да се установи кой точно е използвал забранените оръжия на всички места, но има доказателства, че правителствените сили на Украйна са ги използвали при няколко атаки.

През август Дмитрий Тимчук, шеф на Центъра за военно-политически изследвания в Киев, обвини проруските сепаратисти в използване на касетъчни боеприпаси срещу украинските сили за сигурност. Сепаратистите извършвали обстрели със съветска реактивна система за залпов огън (РСЗО) "Ураган", калибър 220 милиметра. Тези системи са снабдени с касетъчни боеприпаси. 

През май 2008 г. на международна конференция в Дъблин бе приет текстът на конвенция, забраняваща използването на касетъчни боеприпаси. От нея обаче отсъстваха държавите, притежаващи най-големи запаси от касетъчни боеприпаси. Това са Русия, САЩ, Пакистан, Китай, Израел и Индия.

Касетъчните боеприпаси са множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд. Носителят се отваря по време на полет и те се разпръскват над обширен район, взривявайки се при удар. Употребата на касетъчни боеприпаси в населени места обикновено води до много тежки жертви сред цивилното население. Причините за това са две. Първата е широкия обхват, над който се разпръскват отделните експлозиви – често той надхвърля площта на три футболни игрища. Втората е, че между 1 и 40% от отделните заряди не успяват да се задействат при удар и на практика превръщат обстреляния район в минно поле.

Според "Хендикап интернешънъл", в различни части на света има 440 000 000 неизбухнали касетъчни боеприпаси, които застрашават близо 400 000 000 души. Най-засегнатите от това явление страни са Афганистан, Камбоджа, Ирак, Лаос и Виетнам.

#Украйна #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници