Костов: ГЕРБ да скъса с монополистите

Костов: ГЕРБ да скъса с монополистите
Лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция“ Иван Костов „посъветва“ правителството на ГЕРБ да „скъса връзката си с монополистите“. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция“ Иван Костов „посъветва“ правителството на ГЕРБ да „скъса връзката си с монополистите“.

По време на лекция за икономическите измерения на прехода, която изнесе в сряда пред студенти от Американския университет, Костов посочи, че шокът в цените в България се дължи на господстващото положение на фирми, предаде bTV.

Според анализ на „сините“, фирми, които знаели за това положение по веригата, през последните три години са започнали да злоупотребяват, като са блокирали възможността за конкурентен внос, който да конкурира техните монополни цени и по този начин пазарът е монополизиран и разделен.

Костов подчерта, че това се отнася до цели сектори на производството - хляб, яйца, олио, захар, горива, отопление, електричество, вода.

„Това, което е длъжен да направи кабинетът, е да скъса своята връзка с монополистите и да принуди органите, чието предназначение е да защитават конкуренцията, да си свършат работата“, каза лидерът на „сините“.

Според него Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията и ДКЕВР не си вършат работата, а в България все още не е изградена конкурентна пазарна икономика.

Костов определи като идентична и „най-горещата“ по думите му тема - тази с лекарствата. „Сините“ подкрепят и създаването на временна анкетна комисия за злоупотребите с лекарствата и огромния преразход на средства.

#лекция #ГЕРБ #конкуренция #цени #монополисти #съпредседател на „Синята коалиция“ #лидер на ДСБ #Костов #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"