Световните лидери обсъдиха ебола-заплахата

Световните лидери обсъдиха ебола-заплахата
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Президентите на Съединените щати и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на Италия и Великобритания Матео Ренци и Дейвид Камерън проведоха 75-минутен видеоконферентен разговор за заплахата от вируса Ебола.

Обама заяви, че правителството му ще упражнява много по-агресивен контрол върху случаите на ебола в страната и предупреди, че в епохата на постоянни пътувания болестта може да се разпространи по цял свят, ако международната общност не овладее огнището в Западна Африка.

Американският президент допълни обаче, че вероятността от епидемия в Съединените щати е много малка, но отбеляза, че светът трябва да направи много повече, за да помогне на африканските страни да се справят с болестта.

Междувременно, мерки срещу разпространението на ебола ще обсъдят в четвъртък и министрите на здравеопазването на страните от Европейския съюз. Предвижда се въвеждането на задължително сканиране на пътниците по европейските летища.

Ебола е най-тежката здравна криза в последните години според западните лидери. Светът не успява да реагира адекватно на епидемията, предупреди и Съветът за сигурност на ООН.

В същото време, втората заразена с ебола медицинска сестра от Далас беше прехвърлена в болница в Атланта.

#ебола #Барак Обама #ООН #Далас #Атланта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници