ГЕРБ и РБ се разделиха без съгласие след мъчен диалог

ГЕРБ и РБ се разделиха без съгласие след мъчен диалог
A A+ A++ A

Без новина за сходства в позициите и готовност за съвместно управление завършиха над 6-часовите консултации между преговорните екипи на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Не получихме най-важния отговор: колко надежден партньор е Реформаторския блок, каза Цецка Цачева, която води екипа на ГЕРБ.

Не е ясно как може да се състави стабилно правителство, без да е ясно колко надежден партньор е Реформаторският блок, добави тя.

От ГЕРБ са били неприятно изненадани и огорчени от документ, наречен "Платформа на РБ", който при това бил раздаден и на медиите, посочи Цачева. Това по думите й е било в стилистиката на "извиване на пръсти" от последните дни, която те отхвърлят.

Останахме огорчени, каза Цачева.

Този документ поставя много трудна задача пред ГЕРБ - да гарантира реформите в съдебната система, като изключи партиите, участвали в други управления, допълни Менда Стоянова.

Основната пречка

Сложната юридическа конструкция на РБ се е оказала основна пречка в диалога, призна Цачева.

Ние преговаряме с РБ като със съюз, но и с представители на отделните партии в него. Не се получиха коректни уточнения при търсене на възможност за бъдещи действия на колко депутатски подписа ще можем да разчитаме - на 23 депутати, 22-ма или по-малко, обясни тя.

Една от партиите си оставя правото на особено мнение. А ще има трети участник, защото само с усилията на ГЕРБ и РБ не е възможно съставянето на правителство, подсказа бъдещите неизвестни Цачева.

Предложихме да прекратим преговорите днес, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме, какви са гаранциите, ако в следващото управление участва Реформаторски блок, то няма да бъде минирано от постоянни проблеми, каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По нито един от принципите не получихме ясен отговор, продължи тя. От ГЕРБ не са получили отговор одобрява ли се формулата на политическо съгласие с кого може да има политическо партньорство.

Те трябва да гарантират своята единна политическа позиция, каза Румяна Бъчварова.

Важният въпрос

Не получихме отговор на важния въпрос – признава ли се правото на най-голямата партия за свой кандидат за премиер, посочи Румяна Бъчварова.

Това е тема, която на практика минира възможността за гладко преминаване през тези преговори и формиране на мнозинство, категорична е тя.

Опасенията на Бъчварова са, че Реформаторите искат да ги провокират.

Обратно мнение

Петър Москов от Реформаторският блок контрира изказването на Бъчварова със заявление, че РБ влиза в тези консултации с ясното желание да участва в парламентарно мнозинство.

"Такова мнозинство трябва да има своята политическа рамка. За блока е изключително важно и това не са просто думи, а исканията на хората, които са гласували за нас и повечето политически партии”, поясни Москов и добави, че реформаторите са готови да продължат преговорите, въпреки заявената позиция на ГЕРБ, че преговорите с тях ще бъдат прекратени.

„Ние никога не сме поставяли под съмнение правото на най-голямата политическа сила да предложи свой министър председател”, заяви Москов в отговор на въпрос дали са променили позицията за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да стане премиер. Кои ще бъдат премиер и министри в бъдещия кабинет не е било тема на днешните преговори, добави той.

Ако наистина между ГЕРБ и Реформаторския блок има разминаване само по въпроса за това колко подписа стоят под Реформаторския блок – има само формален повод, но не и причина да се прекъснат преговорите, смята Москов.

Следващите консултации на ГЕРБ ще бъдат с представители на коалицията „Патриотичен фронт“ утре, 16 октомври, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Срещата ще бъде в зала „Запад“ на Народно събрание от 13:00 часа.

 

 

#консултации #реформаторски блок #ГЕРБ #коалиция #Преговори ГЕРБ - РБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници