НПО: Спасете децата от медиите!

НПО: Спасете децата от медиите!
A A+ A++ A

Национална мрежа за децата се противопостави на грубото нарушаване правата на 8-годишно момиче, жертва на сексуално посегателство в интервю за ТВ7. Неправителствената организация изпрати отворено писмо до ръководството на ТВ7, Съвета за електронни медии, омбудсмана, Националния съвет за журналистическа етика и Асоциацията на европейските журналисти.

Причината за недоволството на Националната мрежа е, че телевизията излъчила интервю с 8-годишно момиче от с. Калоянци на 12 октомври в „Предаването“, в което се разказва подробно как детето е изнасилено. Детето е представено с истинското си име и лице, което накърнява човешкото му достойнство.

Организацията настоява телевизията да бъде санкционирана и да не се допуска подобно унижение на деца в бъдеще.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Уважаеми дами и господа,

Ние от Национална мрежа за децата, обединение от 124 граждански организации в България, категорично се противопоставяме децата жертви на сексуално насилие да бъдат показвани и разпитвани в българските медии. Конкретен повод за нашето Отворено писмо е интервю с 8-годишно момиче от с. Калоянци, излъчено на 12 октомври 2014 г. в „Предаването“ по ТВ7, в което се разказва подробно как детето е изнасилено.

Показването на децата по телевизията и задаването на подобни директни въпроси, особено когато те са в уязвима ситуация, води до чувства на срам, на вина, на гняв и промяна в поведението на детето. Въздействието може да бъде опустошително и да доведе до дълготрайни психични проблеми през целия живот на човека. Разкриването на самоличността на детето е отпечатък за цял живот.

Други рискове свързани с участията на деца в медийни предавания и проекти са начинът, по който това се възприема от техните връстници. Даваме ли си сметка как излагането на показ на детето, неговата лична история и/или тази на семейството му ще бъде посрещната от неговите приятели, съученици и как то ще намери отново своето място в училище и неговата си среда?

Разбираме решението на родителите от с. Калоянци да се появяват в медиите, за да разкажат за случилото се с цел привличане на общественото внимание и търсене на възмездие. В същото време, считаме, че липсата на родителско знание за негативния ефект на показването на детето им пред камери не оправдава нито една медия да се възползва от това и да нарушава правата на детето.

Смятаме, че интервюто и излъчването му са пряко нарушаване на правата на детето, създават сериозни рискове за здравето и развитието му и противоречат на международните и българските етични стандарти, свързани с отразяването на теми, касаещи деца.

Конвенцията на ООН за правата на детето, ратифицирана от българското правителство, и Закона за закрила на детето изискват зачитане и уважение на личността на детето, осигуряване на неговия най-добър интерес и специална закрила на дете в риск.

Етичният кодекс на българските медии, както и Насоките и принципите за отразяване на въпросите, засягащи децата на Международната федерация на журналистите за поддържане на най-високи стандарти на етично поведение, когато отразяват теми, свързани с деца, препоръчват:

- Избягването използването на стереотипи и сензационни материали за рекламиране на журналистическа информация, включваща деца;

- Избягване включването в програми и публикуването на образи, които нахлуват в медийното пространство на децата с информация, която може да им нанесе вреда и
предпазване на децата от визуалното им или по друг начин идентифициране, освен когато то е явно в обществен интерес.

Предаването и интервюто с детето категорично противоречат и на Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата (1). Секция II. от документа подробно описва изискванията към доставчиците на медийни услуги, включително спазването на правото на личен живот на детето и недопускане участието на дете в аудио-визуални предавания, радиопредавания, различни форми на търговски съобщения и други елементи от програмното съдържание, в които безпричинно се използват думи и изрази от самото дете или от страна на други участници, които биха могли да създадат опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното му развитие.

Национална мрежа за детето настоява телевизията да свали незабавно интервюто от своята интернет страница и произнасяне на СЕМ, ДАЗД и Институцията на Омбудсмана по казуса.

 

 

#Национална мрежа за децата #ТВ7 #деца #права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници