ГЕРБ не прие подкрепата на ДПС за кабинет на малцинството

ГЕРБ не прие подкрепата на ДПС за кабинет на малцинството
"Удовлетворени сме от искреността, с която двата екипа водиха диалога", каза Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за правителство на малцинството. С това заключение завършиха консултациите между ГЕРБ и ДПС в Народното събрание.

"Решението след тази среща е да не продължаваме разговорите с ДПС за съставяне на съвместно правителство, но да запазим диалога между двете партии", заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Цецка Цачева обяви, че няма как да се очаква стабилно управление на страната с 84 депутати. ГЕРБ ще се стреми към по-широко мнозинство.

По думите на Румяна Бъчварова първото изискване на ГЕРБ за съставяне на нов кабинет е наличието на широка парламентарна подкрепа, която изключва формулата правителство на малцинството. Бъчварова подчерта, че това е основната причина да не приемат подкрепата на ДПС.

Тя обяви още, че въпреки сходството между политическите платформи на двете партии, ГЕРБ не може да разбере защо ДПС е застанало в анти-ГЕРБ коалиция след изборите през 2013 година. 

По думите на Бъчварова ДПС трябва да получи една пауза в управлението на страната. В същото време тя заяви, че ГЕРБ няма да създаде анти-ДПС коалиция.

В програмите на ГЕРБ и ДПС има съвпадения по основни приоритети, потвърдиха преговарящите.

"От 18 приоритета, по 12 имаме пълно съвпадение, по шест имаме принципно съвпадение с различия в детайлите, но това са теми, по които разговорите могат да продължат", каза Менда Стоянова от преговарящия екип на ГЕРБ.

Тя обяви, че изненадващо за нея е постигнато съгласие по точка сигурност. Съгласие има за евроатлантическата ориентация на България и изпълнение на международните ангажименти, икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, инфраструктурните проекти, за връщане на доверието на европейските партньори и възстановяване на плащанията, както и за промени в законите за МВР, ДАНС и ГДБОП.

"Имаме съгласие и затова, че бързо трябва да бъде изменен Законът за държавния бюджет и той да отразява в цифри и истинското положение", заяви Стоянова.

По проблемите около Корпоративна търговска банка ДПС и ГЕРБ са на мнение, че трябва да се привлекат външни експерти, които да направят експертиза и оценка за състоянието на банката.

#консултации #ДПС #ГЕРБ #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници