София става Евростолица на спорта за 2018 г.

София става Евростолица на спорта за 2018 г.
A A+ A++ A

София не успя да стане културна столица на Европа за 2018 година, но пък получава титлата Европейска столица на спорта за същата година. Това решение взе на свое заседание оценителната комисия на ACES Europe.

В писмо до кмета Йорданка Фандъкова президентът на ACES Europe Джа Франческо Лупатели казва, че София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности.

"Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата. Отсега нататък Вашият град е приет в семейство на ACES Europe", се казва още в писмото на Лупатели.

София и Марсилия бяха допуснати до финала на състезанието, а през миналата седмица оценителната комисия посети българската столица, за да се запознае с условията и възможностите за спорт, както и с програмата за развитие на спорта в София. Българската столица се включи в състезанието в последния момент. Според чл. 22 от общите правила на организацията финалистите с близък резултат получават титлата в две последователни години.

Кандидатурата на София бе подкрепена и от олимпийските и световни шампиони на България.

#спорта #спорт #столица #София #ACES Europe #Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници