ЕК: България да освободи цените на тока и да закрие БЕХ

ЕК: България да освободи цените на тока и да закрие БЕХ
Препоръката е България да се откаже да регулира цените на тока.
A A+ A++ A

Европейската комисия е обезпокоена, че в някои от страните-членки на ЕС енергийните регулатори нямат персонал и ресурси, за да могат да си вършат работата. Тревога предизвикват бюджетните ресурси на тези институции в България, Кипър, Естония и Франция, съобщава EUobserver, позовавайки се на доклад на Комисията за напредъка на страните от ЕС по изграждането на единен енергиен пазар, публикуван в понеделник.

ЕК се безпокои и за независимостта на някои от националните надзорни комисии. 

Препоръката е България да се откаже да регулира цените на тока. Страната ни трябва да премахне регулирания сегмент в цените на тока и да предприеме стъпки за изграждането на конкурентен енергиен пазар чрез създаване на електроенергийна борса и добре функциониращи балансиращи групи.

В доклада се казва, че в България вътрешният пазар е концентриран, като през 2012 г. 8 от 24-те търговци на електроенергия са държали 92% от пазара. България трябва да гарантира и независимостта на ДКЕВР, която от 2015 г. ще продължи да регулира само таксите за достъп и пренос.

От 2013 г. регулирани у нас са само цените на тока ниско напрежение за бита и малките фирми, но макар и да имат право да сменят доставчика, те не се възползват от тази възможност, пише още в доклада на ЕК.

Еврокомисията ни препоръчва за гарантиране на доставките да изградим две нови 400-киловолтови подстанции край Бургас и три 400-киловолтови далекопровода в Североизточна България.

ЕК съветва Българския енергиен холдинг да бъде закрит. Според комисията ДКЕВР не е достатъчно независима и няма нужния бюджет, за да гарантира стабилно и високо качество на работа.

В доклада се припомня, че България остава енергийно зависима от Русия. Българите ползват най-скъпия природен газ в ЕС спрямо покупателната си способност, отбелязват от ЕК. От 2008 до 2012 г. цените на синьото гориво за бита са се повишили с 42,2%, а за индустриалните - с 49,2%


#ЕС #ЕК #Еврокомисията #ток #електричество #доклад #България #цени #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници