Директори: Правят опит за изкуствено фалиране на КТБ

Директори: Правят опит за изкуствено фалиране на КТБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изпълнителните директори на КТБ АД са отправили писмен сигнал до всички парламентарно представени партии, до служебния министър-председател и до министъра на финансите, до Комисията за финансов надзор, с копие до БНБ за публикации в медиите, алармиращи за поредния опит КТБ АД да бъде изкуствено фалирана.

Те се опасяват, че в периода на безвластие, преди да се сформира парламент и да се избере правителство, се правят опити незаконно да се отнеме лицензът на банката.

В своя сигнал временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД питат: Ще се приложи ли от БНБ и квесторите „духът и буквата” на Закона за кредитните институции? Кой ще носи отговорност за случващото се с КТБ АД и последствията от него върху икономиката на страната, националната сигурност, финансовата и социалната стабилност?

Влошаването на състоянието на активите е в резултат от начина, обхвата и обема на провеждания специален надзор и е следствие от забавянето на набелязването и привеждането на реални оздравителни мерки от страна на БНБ и квесторите, се казва в позицията на директорите на банката.

Докладът на квесторите за текущото състояние на банката, в това число и на величината на собствения й капитал, е индикирал, че банката е жизнеспособна и годна да осъществява банкова дейност, което изключва прилагането на мерки, различни от оздравителните. Тоест, недопустими се явяват мерки по отнемане на лиценз на банкова институция, чийто статут като „работещо предприятие” в нейното „текущо състояние” показва положителен собствен капитал към датата на доклада на квесторите, се казва още в изявлението.

Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори заявяват, че за да бъдат създадени реални условия за оздравяване на КТБ АД, е необходимо БНБ да постанови решения за премахване на рестрикциите и за прилагане на предложените с предходно тяхно писмо до БНБ мерки, както и други по преценка на Централната банка.

#КТБ #БНБ #директори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници