Нобеловата награда за икономика отиде у Жан Тирол

Нобеловата награда за икономика отиде у Жан Тирол
Жан Тирол. Снимка: lepoint.fr
A A+ A++ A

Жан Тирол получава Нобеловата награда за икономика за неговите анализи посветени на силата на пазара и регулациите.

Тирол е френски професор, роден през 1953 г. Трудовете му са посветени на индустриалната организация, теория на играта, банки и финанси, икономика и психология.  Жан Тирол е председател на борда на Фондация Жан-Жак Лафонт при Икономическия университет на Тулуза, научен директор на Индустриалния икономически институт (IDEI) в Тулуза.

Сега Кралската Шведска Академия дава най-високото отличие за неговите изследвания в областта на пазара и регулациите. За първи път от 1999 г. наградата за икономика не попада в ръцете на американец (от САЩ) - тогава беше връчена на канадеца Робърт Мъндел. Откакто е учредена наградата за икономика през 1969 сред отличените доминират учени от Съединените щати.

61 - годишният професор Жан Тирол е представен от Нобеловия комитет като "един от най-влиятелните икономисти на нашето време". Тирол "разясни разбирането и регламентирането на индустриите с няколко големи компании". "Много индустрии са доминирани от малък брой големи фирми или единен монопол. Ако бъдат оставени нерегулирани, тези пазари често произвеждат обществено нежелани резултати, по-високи цени от тези, мотивирани от разходите, или непродуктивни фирми, които оцеляват, блокирайки навлизането на нови и по-продуктивни компании", допълва журито.

Нобеловата награда за икономика, официално наречена "Награда на Шведската банка за икономически науки в памет на Алфред Нобел", е единствената, която не е включена в завещанието на шведския изобретател на динамита. Тя беше създадена през 1968 г. от Шведската централна банка и беше връчена за първи път през 1969 г. Останалите Нобелови награди (медицина и физиология, физика, химия, литература и мир) бяха присъдени за първи път през 1901 г. Тирол ще получи наградата си и чек за 8 милиона шведски крони (около 878 000 евро) на церемония в Стокхолм на 10 декември.

#Нобел #Нобелова награда за икономика #Нобелова награда за икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници