НПО иска оставки заради изчезналия "Рибен буквар"

НПО иска оставки заради изчезналия "Рибен буквар"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След скандалния случай с "изчезването" на оригинален екземпляр от първото издание на "Рибния буквар" на д-р Петър Берон, настояваме министърът на културата незабавно да освободи от длъжност и.д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова.

Това съобщиха от сдружение "Журналисти за прозрачно управление" и клубът на поетите-журналисти "Владимир Башев" в писмо, изпратено до министъра на културата Мартин Иванов и до зам.-министъра Боил Банов.

Според авторите на писмото е недопустимо и безотговорно медиите да бъдат подвеждани и уведомявани преди Министерството на културата и компетентните органи за липсата на уникалното издание. Недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея. От сдружението настояват за пълна публичност и прозрачност на обстоятелствата около организирането, провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски.

Проверката в Националния литературен музей продължава дори и след като в петък се намери обявеното за изчезнало ценно копие на Рибния буквар, както и друго, за което във фонда липсва информация. Целта на продължаващата инвентаризация е да се изясни реалната ситуация с фонда на музея.

Припомняме, че в петък временният директор Катя Зографова обяви за изчезването на рядката книга като с това обясни уволнението на служителка от музея. Оказа се обаче, че Зографова не е подала сигнал в МВР, нито е уведомила Министерството на културата. Затова оттам са се опитали на няколко пъти да се свържат с директора на литературния музей, за да получат разяснения.

Стана ясно обаче, че Зографова е в отпуск и не отговаря на обажданията. По нареждане на министър Мартин Иванов в петък е подадена жалба в МВР по случая.

#Рибния буквар #Петър Берон #Мартин Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници