Близо 1000 души очакват трансплантация

Близо 1000 души очакват трансплантация
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На Световния ден на донорството в България за втори пореден път стартира Седмица на донорството. От 11 до 19 октомври Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации организират събития в цялата страна, за да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

В България 943 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 хил., от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

48 органа са трансплантирани, след като 16 души са изпаднали в мозъчна смърт от началото на 2014 г. до момента, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова пред БНР.

Още 11 трансплантации са направени в България, след като нуждаещите се са получили орган от свой близък. Други 16 българи са се трансплантирали в чужбина.

Нуждата от донорски органи нараства всяка година в световен план. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

 

#донор #трансплантация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници