Велчев: Прокуратурата е удобна да се потушават скандали

Велчев: Прокуратурата е удобна да се потушават скандали
„Иска ми се да престанем с политиката на постоянна криминализация”, посочи Борис Велчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рано или късно много от текущите скандали стигат до прокуратурата, която често пъти е удобен начин да се потуши конкретен скандал, заяви главният прокурор Борис Велчев.

„Иска ми се да престанем с политиката на постоянна криминализация“, посочи Борис Велчев в сряда сутринта по БНР.

Колкото до очакванията, че прокуратурата трябва да направи нещо за криминализиране на осигуровките, миньорските заплати и гражданството, давано от вицепрезидента Ангел Марин, главният прокурор заяви, че ако тези въпроси имат отношение към прокуратурата, то тя ще си свърши работата.

„Често пъти прокуратурата е удобен начин да се потуши конкретен скандал, прехвърляйки топката и с ясното съзнание, че тя няма особена отговорност“, подчерта той.

„Не знам какво можем да направим със заплатите на миньорите. Криминализацията на неплащането на осигуровки е правено упражнение – Конституционният съд веднъж се е произнасял по темата и сега не зная какво се предвижда. Но много ми се иска да престанем с политиката на постоянна криминализация“, каза Велчев и добави, че тя не върши работа.

„Ние сме обвързани да разгледаме всеки един сигнал, постъпил при нас. Не ни е приятно това, но ние нямаме правото на преценка по целесъобразност“, коментира още главният прокурор.

По думите му от прокуратурата много добре разбират, че понякога манипулативно биват използвани от „бизнеса и политически среди, и медии, но има правила, по които трябва да се работи“ и те ги спазват.

Според него при следващата смяна на правителството ще бъде същото. Това е част от българската политическа практика, каза Велчев по повод многото сигнали, постъпващи в прокуратурата.

Борис Велчев е на мнение, че ситуацията може да се промени чрез неполитизирането на институцията.

През последните 10 дни поне 5 пъти някой е внесъл нещо в прокуратурата, което очевидно не е от нейната компетенция. Това е нещо, което не престава, заяви Велчев, запитан дали не е проблем на прокуратурата, когато чрез такива сигнали се дава политически тон.

„Да има добро сътрудничество между институциите, не е лошо. В интерес на истината, прокуратурата и полицията винаги са имали добро сътрудничество, поне за последните 6 години, за които аз отговарям“, заяви още главният прокурор.

#Борис Велчев #главен прокурор #прокуратура #Конституционния съд #Ангел Марин #вицепрезидент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници