Международната коалиция нанесе осем въздушни удара срещу ИД

Международната коалиция нанесе осем въздушни удара срещу ИД
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Кюрдските сили успяват да удържат атаките на групировката "Ислямска държава" (ИД) срещу сирийския град Кобане. В същото време ръководената от САЩ коалиция засили въздушните удари срещу джихадистите, които опитват да завземат града, който се намира на границата с Турция.

Международната коалиция нанесе осем въздушни удара срещу бойци на "Ислямска държава" близо до обсадения град Кобане. При операцията са унищожени няколко цели на джихадистите. Сред тях са пет въоръжени автомобила, снабдително депо, команден и контролен пункт, логистичен обект, както и няколко окупирани казарми.

Според данни на разузнаването на САЩ кюрдските милиции в Кобане продължават да контролират по-голямата част от града и удържат настъплението на джихадистите.

Третият по големина кюрски град в Сирия е близо до границата с Турция и стана обект на ожесточени триседмични сражения. В защита на населението му вчера кюрдите в Турция и по света масово протестираха с искане за по-сериозна въоръжена намеса срещу „Ислямска държава”.

При безредиците, избухнали по време на протестите в Югоизточна Турция, бяха убити 15 души, а над 350 са задържани.

Според американският държавен секретар Джон Кери Анкара трябва да активизира борбата си срещу „Ислямска държава". Междувременно Белият дом отрече, че обмисля създаване на зона за сигурност по границата на Турция със Сирия, както беше съобщено по-рано.

Междувременно, канадските власти разследват 80 души за тероризъм и връзки с „Ислямска държава”. Заподозрените са били в Сирия и Ирак. В сряда Канада реши, че ще участва във въздушните удари срещу ислямистите за период от шест месеца. Изрично беше посочено, че в бойните операции няма да бъдат използвани сухопътни войски.

#ислямска държава #САЩ #Канада #Джон Кери #Кобане #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници