Почина главният археолог на София

Почина главният археолог на София
A A+ A++ A

Почина проф. Магдалина Станчева - главният археолог на София, на която дължим всички археологически обекти, вградени в съвременната архитектура на столицата. Станчева е Почетен професор на Нов български университет и създател на програмата "Културно наследство", както и първи дарител на НБУ (дари своята богата библиотека и
архив).

Магдалина Станчева е родена в София на 6 септември 1924 г. През 1948 г. се дипломира в Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност "Класическа филология и история".

Като студентка се включва в спасителните археологически разкопки на Софийския градски център, наложени от новото строителство след бомбардировките. През 1952 г. е назначена за старши уредник в новосъздадения Музей за история на София, където работи до пенсионирането си в продължение на 32 години.

Участва в проучвания и разкопки на територията на столицата и Софийско, както и в цялата страна. От 1953 г. ръководи Археологическия отдел на музея.

През 50-те, 60-те и 70-те години се бори да спаси от унищожение и заличаване на много археологически обекти чрез обявяването им за паметници на културата.

“Колко столици биха си продупчили центъра само защото една църква е със 70 см по-висока от повърхността?!” – обичаше да казва тя, така както и докрай не спираше да напомня, че под релефа на Мадарския конник е изписано „С мен Императорът победи добре!“, което отмества неговата анонимност и го идентифицира с хан Тервел.

#археолог #кончина #почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници