Здравният министър за трагедията в Горни Лом: Мънички компромиси акумулираха голяма грешка

Здравният министър за трагедията в Горни Лом: Мънички компромиси акумулираха голяма грешка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мънички компромиси, които сякаш нямат значение, са акумулирали голяма грешка. Това според здравния министър Мирослав Ненков е обяснението за трагедията след взрива в Горни Лом.

"Нещо не било наред,

този е наш човек, няма да му затваряме фирмата

то и второто не е наред, но айде тези хора да не останат без работа, айде и четвъртото нещо – толкова хора да останат без работа или нашия човек да не го натискаме да му затваряме фирмата – и ето това става", коментира Ненков пред Нова ТВ.

По думите му ако има направени компромиси, те много лесно могат да бъдат доказани, освен това зад тях стоят живи хора с имена и биографии.

"Ако и сега не излязат такива хора, ако и сега нещата се потулят с времето, значи

не ни е голям шансът да станем бяла държава

категоричен е министърът.

На въпрос как един човек може да се изпари, Ненков отговаря: "Много е мощна енергията, която се освобождава светкавично. Това е смисълът на взривното вещество, то това работи. Когато е без контрол, когато е в огромен обем, става това. Всъщност човешкото тяло е меко и много лесно се наранява. В такава безмерна сила, каквато е била тази горе всъщност

хората дори не са разбрали какво се е случило

През цялата нощ с близки на загиналите са общували психолози от Червения кръст, без да е имало официални данни за това дали има оцелели, дали има ранени. "Затова те не са им казали на тези хора как стоят нещата точно", обясни Ненков.

"След като излезе специалната машина стана ясно какъв е обемът на пораженията и тогава с проф. Христосков се срещнахме с тези хора, близките на изчезналите и казахме официално, че горе нищо живо не е останало. Употребявам нищо живо умишлено, не са загинали само хората, изличен е животът в тази област", добавя министърът.

За да няма произшествия при утилизирането на стари боеприпаси в неясно състояние са нужни

компютъризирана апаратура и обучение на специалисти, които не боравят директно с мини

и снаряди, нито имат дневни норми, обясни пред Би Ти Ви бившият директор на завод ТЕРЕМ доц. д-р Станчо Петков.

По тази причина според него утилизацията по света не е печеливша, докато в България тя носи приход, защото не се прави инвестиция в кадри и оборудване.

Петков разказа, че е бил сред първите хора, влезли в останките на предприятието-убиец. По думите му щетите показват, че на площадката на „Миджур" е имало десетки тонове взривно вещество, макар дневната норма на работниците да е била 5-600 кг.

#министър #здравен министър #Мирослав Ненков #Горни Лом #взрив #трагедия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници