ВАС потвърди решение на КЗП за нелоялна практика на "Мтел"

ВАС потвърди решение на КЗП за нелоялна практика на "Мтел"
A A+ A++ A

Окончателно решение на Върховния административен съд потвърждава административен акт на Комисията за защита на потребителите (КЗП), издаден за нелоялната търговска практика от страна на "Мтел". Според КЗП операторът е прилагал такава, като е предоставял невярна информация на потребителите, че предлаганите на лизинг мобилни телефони, кодирани да работят единствено със SIM карти на телекома, ще бъдат безплатно отключени за ползване с карти на други оператори след приключване на срочния договор.

Служители на телекома са заблуждавали потребителите, че след приключване на договора безплатно ще им бъде предоставен код за отключването на закупения телефон. Проверката на КЗП обаче е установила, че за този код е необходимо да се заплати цена, която е посочена в ценовата листа на оператора. Тази информация е предоставена единствено на уеб страницата на компанията, поради което потребителите без достъп до интернет е възможно да вземат неинформирано решение.

С последните изменения на Закона за защита на потребителите е предвидено в случаите, когато с окончателно решение на ВАС е потвърдена дадена нелоялна търговска практика, потребителите да имат право да развалят договора с търговеца, сключен в резултат на използването на тази практика, и да претендират за обезщетение по съдебен път. Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=1&document_id=6874

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници