България ще открие културен център в Истанбул

България ще открие културен център в Истанбул
Министерският съвет одобри проект, според който България и Турция взаимно ще създадат културни центрове в столичните си градове – български в Истанбул, а турски – в София. Снимка: sofiatours.com
A A+ A++ A

Министерският съвет одобри проект, според който България и Турция взаимно ще създадат културни центрове в столичните си градове - български в Истанбул, а турски – в София.

Министерският съвет одобри във вторник проекта на междуправителствения меморандум на България и Турция относно взаимно създаване на културни центрове, съобщиха от правителствената информационна служба.

Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните.

Въпросите, свързани с имуществото, което ще им се предостави, и цялото финансово обезпечаване ще бъдат подробно описани в допълнителна спогодба.

Кабинетът одобри на днешното си заседание и програма за сътрудничество между двете правителства в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

Тя включва конкретни дейности по идентификация и опазване на обекти на недвижимото културно наследство от взаимен интерес, намиращи се на територията на двете страни.

Българската страна планира експедиции в района на Одрин, Къркларери, Визе и Текирдаг, фотограметрично заснемане на сградата на Българската екзархия в Истанбул, на църквата в с. Коюн Баба, на бившата българска мъжка гимназия в Одрин, както и изготвянето на проекти за реставрация на българския метох при църквата „Св. Стефан“ и на сградата на екзархията, за отводняване на дворното пространство на църквата „Св. Вмч Георги“ и за благоустрояване на българските гробища в Одрин.

#България #Турция #културен център #Истанбул #Министерски съвет #проект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"