Плевнелиев награди спасителите от „Крумово“

Плевнелиев награди спасителите от „Крумово“
Президентът Росен Плевнелиев посети във вторник 24-та авиобаза „Крумово“, чиито екипи се включиха в спасителните операции след наводнението в хасковското село Бисер. Снимка: pan.bg
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев посети във вторник 24-та авиобаза „Крумово“, чиито екипи се включиха в спасителните операции след наводнението в хасковското село Бисер.

„Българският народ има пълно основание да спи спокойно, защото Българската армия има достойни синове“, заяви Плевнелиев на церемонията по награждаване на военнослужещи, оказали помощ на населението в бедстващото село, предаде bTV.

„Дойдох тук, за да ви благодаря от името на целия български народ. Вие със сигурност можете да се гордеете за спасените животи. Вие бяхте с българското население в най-тежката зима, най-тежките потопи в последните години“, каза още Плевнелиев.

Президентът изтъкна, че първата церемония за награждаване от неговия мандат не се провежда в Гербовата зала и обеща и занапред да бъде с военнослужещите и за награждавания, и в трудни моменти.

Отличията бяха връчени на военнослужещите за проявен професионализъм и себеотрицание в спасителната мисия.

В края на миналия месец започна разрушаването на пострадалите от наводнението в Бисер къщи. Около 50 постройки не могат да бъдат обитавани повече. На тяхно място ще бъдат построени нови домове.

На 6 февруари при скъсване на язовирна стена, триметрова вълна буквално потопи селото. 10 души загинаха, но повече от 60 бяха спасени от придошлата вода.

На днешната церемония бяха наградени 23 военнослужещи. С указ на президента с ордени са отличени шестима. Орден Първа степен получи командирът на авиобаза „Крумово“ бригаден генерал Златко Златев.

Спасителите ще бъдат отличени с почетни знаци и парични награди и от Министерството на отбраната.

#награждаване #авиобаза „Крумово“ #спасителна операция #село Бисер #Президент на България #Плевнелиев #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници