ДПС се обяви за международно разследване на КТБ

ДПС се обяви за международно разследване на КТБ
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международно юридическо лице за финансово разузнаване да разследва всички и всичко в Корпоративна търговска банка /КТБ/. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в Хасково, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Тези дни се запознах с анализи на наблюдатели на политическия процес, които според мен съвършено справедливо отправиха упрек към основните участници в политическата надпревара за 43-ото НС, че нямат конкретни и ясни позиции по отношение на КТБ и че този въпрос дори отсъства от предизборните им платформи, каза лидерът на ДПС. С тази пресконференция аз изразявам уважение към тази критика и ще ви запозная с позицията на ДПС, добави Лютви Местан.

Той подчерта, че с КТБ е свързан значителен публичен интерес и е дълг на всички партии да имат ясна позиция по темата. "Нашата е в няколко пункта. Първо, необходимо е да се узнае цялата, повтарям, цялата истина за КТБ. Особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка. ДПС е най-заинтересованата партия от разкриването на пълната истина за евентуални политически връзки и зависимости с КТБ", каза Местан.

Той отбеляза, че това не е въпрос само на "гола словесна претенция". "Припомням, че ДПС в разгара на скандала за КТБ, към края на мандата на 42-рото НС, внесе законопроект в 4 точки, чрез който ние поискахме разкриването на банковата тайна на всички публични фигури в българската политика и управлението на страната. Важна уговорка - и настоящи, и от целия преход – от 1990 година насам. Става въпрос да се разкрие банковата тайна на всички публични фигури вложители и кредитори, кредитополучатели в КТБ", подчерта Местан.

От ДПС също така настояват да се разкрият включително и търговските дружества, регистрирани в зони със специален режим, тоест и офшорките. "Аз ви питам знаете ли каква е съдбата на този закон на ДПС. Законът беше вкаран в дневния ред на 42-рото НС и не беше приет, защото не получи подкрепата на нито една от другите парламентарни групи ГЕРБ, БСП и Атака, ние бяхме сами. Тогава от трибуната на НС аз зададох въпроса – върху кого тегне сянката на КТБ и кой се бои от истината за КТБ. Отговорът е ясен, нали", запита реторично Местан.

От партията също така настояват час по-скоро България да се включи към Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, на банковата регулация, защото има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни. "Категоричният, реалният отговор на тези съмнения е включването на България незабавно в Европейския банков съюз и към европейската система за банков надзор", допълни Местан. Той каза, че това са мерки, които ДПС ще предприеме от първия ден на учредяването на 43-тото НС.

"Европейската директива гласи: ако една банка е затворена и е спряно обслужването на клиенти – вложители, кредитори, кредитополучатели, най-късно след 20-ия ден банката трябва да отвори и да обслужва клиентите, без това да е обвързано с отнемането на лицензията непременно. Българският закон предполага това да става след отнета лицензия на банката. Ние сме отворени и затова да се приведе в съответствие българският закон с европейската директива, ако е налице подобно противоречие, но публичният интерес трябва да бъде защитен, оттам нататък на тема глобалната тема за съдбата на КТБ, ДПС пледира за диалог, за политическо съгласие, и ще участва в този процес на постигането на съгласие, ако е възможно бизнес решение, пазарно решение, кредитори да покрият риска, ще го подкрепим с две ръце това решение", категоричен е Местан.

#ДПС #КТБ #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници