Фотоволтаици: Голямата финансова дупка не е от нас

Фотоволтаици: Голямата финансова дупка не е от нас
A A+ A++ A

Правителството незабавно да покани мисия на Европейската комисия, която да актуализира препоръките си за справяне с кризата в енергийния сектор, предлагат от Българската фотоволтаична асоциация.

Решението на политическия въпрос за доходите на българските граждани е извън енергетиката и е функция на икономическия растеж, създаването на работни места и привличането на инвестиции в България, пишат от там и припомнят, че българските граждани се нуждаят от чиста природа и здравословни условия за живот, не само от поносими сметки за електроенергия.

Свидетели сме на публичен отказ от изпълнението на европейските директиви в областта на енергетиката и климатичните промени – неразривно свързани политики в новата структура на Европейската комисия, твърдят  асоциацията.

Надеждите, че служебният министър ще възстанови законността в енергетиката се оказаха напразни, допълват фотооволтаиците. Според тях без да е направен задълбочен правен и финансов анализ на ефективността в управлението на „НЕК“ ЕАД и „БЕХ“ ЕАД и без да се поиска одит на управлението на държавните енергийни дружества, които са тежко задлъжняли с милиарди за сметка на обществения интерес, спекулативно се представя тежестта на ВЕИ сектора и конкретно на производителите от фотоволтаични централи.

"Не само числата не отговарят на истината, не само се манифестира груба дискриминация на определени производители, но с тази манипулация се прави опит за пореден път българското общество да бъде разсеяно от истинските проблеми в сектора. Когато говори за дефицита в „НЕК“ ЕАД, министърът на икономиката и енергетиката пропуска приходите от 240 млн.лв. от спестените от ВЕИ производителите емисии, забравя, че ВЕИ секторът вече плаща всички разходи за балансиране в размер на около 200 млн.лв., пропуска приходите в „НЕК“ ЕАД от цена “задължения към обществото“ от свободния пазар, равняващи се на 220 млн.лв, не се отчита заплащаната само от  производителите от фотоволтаични и вятърни централи „цена за достъп“ в рамер на 2,45лв./МВч. Непредубеденият анализ, който почива на законови факти и числа, ще покаже, че „зеленият сектор“ не само не създава дефицит в „НЕК“ ЕАД, а чрез дългосрочно (20 години) фиксираните си цени е фактор за стабилизирането на цената на електроенергията в България. Вглеждането в моментния проблем и неотчитането на дългосрочния ефект от фиксираната цена за изкупуване на ВЕИ е погрешен, увреждащ обществения интерес и открито лобистки подход.

Голямата финансова дупка не е от „зеления сектор“, а от корупцията, конфликтите на интереси и лобизма, както го констатира докладът на Европейската комисия", сочат от асоциацията.

Твърденията, че развитието на зелените инвестиции в българската енергетика е в ущърб на обществения интерес, е грозна провокация към позицията на България в Европейския съюз, заявяват още от там. Аргументът им е, че спестените от тях емисии дават възможност на българските миньори да продължат да работят.

Именно частните инвестиции във ВЕИ подкрепиха българската икономика в изключително драматичен момент на световната икономическа криза - те създадоха повече от 20 000 квалифицирани работни места, създадоха експортен потенциал и направиха България регионален лидер във ВЕИ технологиите, сочат от БФА.






#фотоволтаици #асоциация #Европейската комисия #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници