Обама: Няма да има военна конфронтация между Русия и НАТО

Обама: Няма да има военна конфронтация между Русия и НАТО
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама изключи възможността за военна конфронтация между Русия и НАТО заради кризата в Украйна. 

„Не, не смятам, че ще има военна конфронтация между Русия и НАТО”, категоричен е Обама в интервю за Си Би Ес.

Американският президент подчерта, че САЩ са работили твърде много, за да успокоят съюзниците от Алианса в Източна Европа. Според договора, всички съюзници са длъжни да окажат помощ, ако някой от членовете е заплашен.

"Путин много добре осъзнава това", коментра Обама. 

Според него икономическите санкции ще се отразят неблагоприятно върху Русия, но има начин тези ограничения да отпаднат - Кремъл трябва да спазва международните норми. Обама смята, че така ще е по-добре не само за съседите й, а и за самата Русия. 

Междувременно боевете в Източна Украйна продължават.  В района на летището в украинския град Донецк се водят сражения.

Сградата на новия терминал на донецкото летище е преминала под контрола на силите на Донецката народна република. В продължение на няколко месеца летището бе контролирано от украинските войски. Според местните власти обстрел е извършен и в Куйбишевския и Киевския район в града.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в неделя, че Украйна се нуждае от дълбока конституционна реформа. 

„В крайна сметка започна национален диалог, въпреки че засега той е само между Киев и два региона. Аз съм убеден обаче, че Украйна се нуждае от дълбока конституционна реформа,”, заяви Лавров.

„Все пак бяха направени стъпки, които са в съответствие с политическия компромис и разрешаването на кризата. В същото време Европейският съюз и украинският президент признаха нашата позиция, че е необходимо да се изчака с прилагането на разпоредбите от Споразумението за асоцииране, които засягат икономическите интереси на Русия и други страни от ОНД”, добави министърът.

#Обама #НАТО #Русия #Москва #Кремъл #Украйна #Сергей Лавров #Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници