Подготвят Закон за парите от еврофондовете

Подготвят Закон за парите от еврофондовете
Правителство реанимира неосъществена идея на правителството на ГЕРБ – представянето на Закон за управлението на средствата от Европейския съюз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В навечерието на изборите служебното правителство реанимира неосъществена идея на правителството на ГЕРБ – представянето на Закон за управлението на средствата от Европейския съюз и възможността за създаването на отделно Министерство на еврофондовете.

Законопроектът на вицепремиера Илияна Цанова почти изцяло се припокрива с този, който министърът по еврофондовете в кабинета на ГЕРБ Томислав Дончев бе изготвил през 2012 г., но не успя да прокара до края на мандата на 41-то Народно събрание. 42-ят парламент не разгледа такъв законопроект, защото кабинетът "Орешарски" отказа да приема специален закон. Бившите управляващи смятаха, че не е добре да се правят резки промени в структурите по управление на фондовете, в края на първия период, в който България усвоява европейски средства и в навечерието на старта на новия програмен период.

Основните мотиви, с които се очаква вицепремиерът Цанова да представи необходимостта от отделен Закон за еврофондовете, ще са свързани с унифицирането на процедурите по отделните оперативни програми, споделена отговорност между администрация и бенефициенти, както и оптимизиране на работата на управляващите органи и реформа на възможностите за обжалване.

#Томислав Дончев #Илияна Цанова #Цанова #ГЕРБ #бенефициенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници