Българите в САЩ искат равни права на изборите

Българите в САЩ искат равни права на изборите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите, които живеят в САЩ, се обърнаха към политическите партии и коалиции, участници в изборите на 5 октомври, да излязат с конкретни послания към българските граждани и избиратели в чужбина. Те настояват българските избиратели извън страната да могат да гласуват за кандидатски листи или независими кандидати, както избирателите в страната.

„Избирателната активност на 5-ти октомври ще зависи обаче най-напред от политическите послания, с които участващите в изборите партии и коалиции ще се обърнат към българските избиратели, били те в страната или зад граница. Ако политическите сили не потърсят път към своите избиратели, няма как да очакват те да се мобилизират и ги подкрепят!“, се казва в позиция на българската общност в САЩ.

Българите в чужбина твърдят, че новата власт ще представлява освен гражданите в страната, така и тях. Те настояват още законодателна инициатива, чрез която да отпадне забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за депутати.

„Исторически най-високият брой избирателни секции извън страната е шанс и предизвикателство за вас, политически партии и коалиции – участници в изборите, да разширите вашия електорат, както и да се увеличи избирателната активност“, коментират те.

Българите в САЩ завършват обръщенито си с думите: „Границите на нацията не свършват на гранично-пропускателния пункт. България е там, където има българи!“

#САЩ #българи #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино