Несправедливо обвинен мъж осъди държавата

Несправедливо обвинен мъж осъди държавата
Прокуратурата на Република България е осъдена да изплати сумата за причинени неимуществени вреди вследствие на незаконно обвинение, по което 52-годишният мъж е бил оправдан. Снимка: dobrichcity.com
A A+ A++ A

Обезщетение в размер на 8000 лв. присъдиха окръжните магистрати в Добрич за 52-годишния Спиридон Спиридонов от балчишкото село Сенокос.

Прокуратурата на Република България е осъдена да изплати сумата за причинени неимуществени вреди вследствие на незаконно обвинение, по което 52-годишният мъж е бил оправдан, предаде БГНЕС.

Искът на Спиридонов по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на гражданите, бе за 30 000 лв. Срещу ищеца са били повдигнати две обвинения в измами за 116 млн. неденоминирани лв.

Досъдебното производство срещу Спиридон Спиридонов започнало през октомври 1999 година. От 12 октомври 1999 година до 7 февруари 2000 година – 3 месеца и 25 дни той бил задържан под стража в следствения арест. Разследването продължило почти 9 години и е прекратено едва на 13 март 2008 година.

Окръжният съд установи, че вследствие на несправедливото обвинение здравето на Спиридон Спиридонов се е влошило, той е бил злепоставен пред обществото и е изживял психологически стрес.

Особено негативно се отразили върху здравословното състояние на ищеца месеците, прекарани в следствения арест.

Съдът отхвърли претенциите на Спиридонов за причинените му имуществени вреди като търговец. Окръжната прокуратура е обжалвала решението на окръжните магистрати пред Апелативния съд във Варна.

#Добрич #присъда #обвинение #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници