Американският правосъден министър подава оставка

Американският правосъден министър подава оставка
Американският министър на правосъдието подава оставка заради кризата във Фъргюсън, щата Мисури. Снимка: ЕРА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър ще обяви в четвъртък оставката си от администрацията на Обама, заяви говорител на министерството му.

Ерик Холдър призоваваше в последните седмици за успокояване на расовото напрежение във Фъргюсън, щата Мисури, където станаха тежки междурасови сблъсъци след смъртта на чернокож младеж. Той беше убит от бял полицай.

Холдър ще остане на поста си, докато нов министър бъде номиниран и утвърден от Сената. Процесът вероятно ще отнеме няколко месеца.

63-годишният Ерик Холдър, който е много близък до американския президент, слага край на 26-годишната си кариера в системата на американското правосъдие. 

Реформата му на наказателната система, започната през септември 2013 г., доведе до първи спад на броя на затворниците в САЩ от 1980 г. насам. Само двама от предшествениците на Холдър са оставали по-дълго начело на министерството.

В миналото той намекваше за намерението си да напусне администрацията преди края на втория мандат на Барак Обама. Ерик Холдър беше назначен през 1993 г. от президента Бил Клинтън за федерален прокурор на Вашингтон, след което и за заместник-министър на правосъдието през 1997 г.

#Ерик Холдър #Барак Обама #Фъргюсън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници