Розовото масло влезе в защитения списък на Еврокомисия

Розовото масло влезе в защитения списък на Еврокомисия
Европейската комисия одобри добавянето на нов български продукт в регистъра на защитените наименования. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия одобри добавянето на нов български продукт в регистъра на защитените наименования.

"Българско розово масло" е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати. Около 3 500 кг. розови цветове са необходими за получаването на 1 кг. розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.

#Зазоряване #качества #розово масло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници