ЕС може да забави отпадането на роуминга в Европа

ЕС може да забави отпадането на роуминга в Европа
A A+ A++ A

Европейските телекоми може да получат глътка въздух чрез отсрочка на отпадането на роуминг таксите в Европа, твърди EurActiv, като се позовава на чернова на предложение, което идва от Италия - новия ротационен председател на Европейския съвет. В него никъде не се споменава предложеният от ЕП срок за отпадане на роуминга - до 15 декември 2015 година.

Черновата предстои да бъде редактирана, но в нея присъства план за постепенно намаляване на роуминга до достигане на цени, каквито потребителите плащат в домашната си мрежа (т.нар. roam like at home или RLAH). Например, ако български номер е в Италия, той ще плаща същите такси, които ще плати, ако се намира в България. В черновата се посочва, че трябва да се определи дата за правното въвеждане на RLAH, което е важен политически въпрос.

Според източници от индустрията отпадането на роуминга е сигурно и е просто въпрос на време. От друга страна, трябва да се обърне внимание на операторите, тъй като премахването на източник на приходи ще ограничи възможностите им да инвестират в по-бързи мрежи. Именно подобряването на инфраструктурата на континента и по-бързото въвеждане на 4G мрежи беше в основата на стратегията на отиващия си еврокомисар Нели Крус. Италианското предложение ще бъде обсъждано в Брюксел днес.

Ключов момент от плановете на Крус беше премахването на ограниченията между отделните пазари чрез улесняване продажбата на честоти в Европа. Предложението предвиждаше повече власт за ЕК в координирането на търговете за честоти в страните членки за улесняване на операторите да работят на цялата територия на континента.

Новото предложение обаче ограничава правомощията на Комисията и тя ще може само да предложи времеви диапазони, а финалните решения ще останат в ръцете на националните регулатори. Операторите приемат положително улесненията за покупка на честоти в други европейски страни, но националните регулатори не искат да дадат контрола над търговете, тъй като те им носят сериозни приходи.

http://www.euractiv.com/sections/infosociety/eu-considers-delaying-end-mobile-roaming-charges-308663

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници