"Операция Архимед": Арестуваха близо 200 родни бандити

"Операция Архимед": Арестуваха близо 200 родни бандити
"Операция Архимед" е безпрецедентна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

187 души са задържани в България в рамките на мащабна операция под кодовото наименование "Архимед". Акцията срещу дейността на организирани престъпни групи в Европейския съюз (ЕС) е осъществена между 15 и 23 септември координирано в 34 държави под контрола на "Европол".

Участвали са екипи на "Евроджъст", "Фронтекс" и "Интерпол", служители от всичките 28 държави членки на ЕС, както и от Австралия, Колумбия, Норвегия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

От България в операцията са участвали 2248 служители на агенция "Митници", ДАНС и МВР. Разследвани са трафик на кокаин/хероин, трафик на хора, компютърни престъпления, сексуални злоупотреби с деца и престъпления срещу собствеността - операция "Худини". Задържани са 187 души и са образувани 127 наказателни производства.

На територията на целия ЕС са арестувани 1027 лица, задържани са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1,3 тона канабис, спасени от трафик са 30 деца.

Проверени са около 10 хил. незаконни имигранти, като са арестувани 170 участвали в организирането на канали за незаконна миграция и е събрана важна разузнавателна информация.

Извършени са внезапни проверки и акции в стотици обекти, сред които летища, ГКПП-та, пристанища и специфични зони с високи нива на престъпност в различни градове.

"Операция „Архимед" е крайъгълен камък в опитите на правоохранителната общност да осъществи съгласувани действия срещу организираните престъпни групи в Европа. Мащабът на операцията е безпрецедентен, а резултатът, изразяващ се в повече от 1000 ареста, извършени в цяла Европа, напомня дори на най-сериозните престъпни групи, че международната правоохранителна общност е решена да противодейства на техните незаконни действия", заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Всички набелязани обекти присъстват в доклада на Европол за оценка на заплахата от тежка и организирана престъпност (SOCTA), в докладите на държавите членки на ЕС и трети страни, както и в аналитичните документи, изготвени въз основа на информация от базите данни на Европол.

#ЕС #Европол #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници