Спряха разследването срещу Саркози

Спряха разследването срещу Саркози
Разследването за корупция и търговия с влияние срещу бившия френски президент Никола Саркози е прекратено. Връщал се в политиката. Снимка: flickr.com
A A+ A++ A

Разследването за корупция и търговия с влияние срещу бившия френски президент Никола Саркози е прекратено няколко дни след като той обяви завръщането си в политиката.

Съд в Париж взе решение да замрази разследването по искане на самия Саркози. Смята се, че бившият държавен глава иска да се върне на президентския пост, който загуби от Франсоа Оланд през 2012 г. Следващите президентски избори са през 2017 г. Той се надява и отново да стане лидер на своята партия „Съюз за народно движение“ (СНД).

Саркози беше разследван по подозрение, че е опитал да получи вътрешна информация от магистрат във висшия съд срещу престижен пост в Монако. Магистратът не зае желания пост, но получи обвинение заедно с адвоката на Саркози, Тиери Херцог.

Срещу Саркози има още няколко дела, сред които едно за фалшифицирани фактури за партията му, които са на стойност 11 млн. евро, за да се покрият големите разходи по предизборната му кампания през 2012 г. Друго дело е за предполагаеми подкупи за пакистанска сделка за оръжия, приключена през 1995 г., когато Саркози бе министър на финансите.

#Никола Саркози #Париж #СНД #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници