10 евро с надпис на кирилица влиза в обращение от утре

10 евро с надпис на кирилица влиза в обращение от утре
A A+ A++ A

От 23 септември в еврозоната влиза в редовна употреба нова банкнота от 10 евро с надпис и на кирилица. Тя е втората от серията "Европа" след банкнотата от 5 евро, която е в обращение от май 2013 г.,  уточняват от Европейската централна банка.

Освен надпис ЕВРО в по-ситните набори може да се различи и ЕЦБ на български.

Банкнотата има редица усъвършенствани защитни елементи и дизайнът ѝ е обновен. Холограмата и водният знак съдържат портрет на Европа – дъщерята на Агенор, персонаж от гръцката митология.

"Десетачката" включва и "смарагдовозелено число". Когато я наклоните, на блестящото число се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина, като то също така променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. Заради тези и други защитни елементи новата банкнота се проверява лесно посредством метода "пипни, разгледай и наклони", обясняват от ЕЦБ.

Друга особеност е изображението на митичната гръцка принцеса Европа, което присъства във водния знак и в холограмната лента в десния край на банкнотите.

Кирилицата, както и ликът на Европа направиха своя прощъпалник в новата банкнота от 5 евро, която влезе в обращение на 2 май 2013 г.  Както и в първата серия, банкнотите от колекция “Европа” ще представят архитектурни стилове от седем периода в културната история на Стария континент, но на тях не са изобразени реално съществуващи паметници и мостове. Те отчитат и териториалното разширяване на ЕС, като в картата на Европа са включени Кипър и Малта.

При новата серия банкноти в двата края на лицевата част има нови релефни елементи, които позволяват по-лесното им разпознаване от незрящи хора.

Банкнотите от същия номинал от първата серия ще продължат да се използват, за да бъдат употребени запасите. Те ще бъдат в обращение успоредно с банкнотите от серия "Европа" и ще бъдат изтегляни постепенно.

#евро #кирилица #банкноти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници