Местан с укорително писмо към президент и премиер

Местан с укорително писмо към президент и премиер
Местан укори президент и премиер в писмо. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДПС Лютви Местан изпрати укорително писмо към президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки. Забележките на Местан са по повод действията на служебния кабинет с разместване на европроекти и рокади по високите постове.

ДПС със своя експертен и управленски потенциал следи с тревога работата на служебното правителство. Прави впечатление, че някои от решенията далеч надхвърлят ангажиментите и приоритетите на едно служебно правителство. Европейска практика е дългосрочните политики и визии за развитието на страната да се определят от парламент и кабинет, легитимирани след демократични избори, заявява в писмото си лидерът на ДПС.

Местан припомня, че през месец юни България изпрати до Европейската комисия параметрите и приоритетите по новата Програма за развитие на селските райони и схемите по Директните плащания за периода 2014 – 2020 г. Позициите на българската страна в предоставените на ЕК варианти на Програмата и схемите за Директните плащания са съгласувани с браншовите организации, предварително консултирани със службите на ЕК и защитават националните интереси в областта на земеделието и развитието на селските райони. Обезпокоени сме от това, че в хода на съгласувателната процедура с ЕК се правят опити да се променят принципни позиции, които нашата страна вече е заявила. Това се отнася за схемите за дребните фермери, националните доплащания за тютюнопроизводителите и някои мерки по ПРСР. Тези действия на служебното правителство пораждат напрежение сред българските земеделски производители, дават знак на ЕК за непоследователност и липса на приемственост между българските правителства. Ревизирането и промяната на приоритетите в този момент ще доведе до забавяне на стартирането на Програмата и нулева 2014 г.

В противоречие с първоначално обявените Ви намерения напоследък зачестиха случаите на уволнения на служители от централните и областните структури на изпълнителната власт. Сериозно сме притеснени от факта, че голям брой доказани експерти са освободени по неясни и често политически причини. Надявам се, че ще предприемете нужните мерки, преди този процес да се е задълбочил и превърнал в тенденция, заявява Местан.

В периода 13-18 октомври 2014 г. в Москва ще се проведе конференция на Световната здравна организация. Ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн. Убедени сме, че никой в България не поставя под съмнение значимостта на тази култура в икономически, социален и демографски аспект. Позицията на България за Конференцията ще се изготви от МЗХ и МЗ в рамките на мандата на Служебното правителство. Обръщам се към Вас с настояване да проследите и контролирате подготовката на становищата на двете секторни министерства. Те трябва да са такива, че изцяло да защитят националния ни интерес и да запазят поминъка на стотици хиляди тютюнопроизводители, български граждани, казва още Лютви Местан.

Лидерът на ДПС се обръща към президента и към премиера с думите: Настояваме да разпоредите проверки по представените настоящи и предстоящи за реализация управленски решения. Очакваме служебното правителство да предприеме нужните мерки, така че действията му да не будят притеснения в българското общество и да не оставят сериозни съмнения за партийна ангажираност, което е в противоречие с правомощията на кабинета.

#Лютви Местан #ДПС #Росен Плевнелиев #Георги Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »