Вашингтон наложи нови санкции срещу руски банки и компании

Вашингтон наложи нови санкции срещу руски банки и компании
САЩ въведе нови санкции срещу Москва. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Кризата в Украйна е причината САЩ да наложи нови санкции срещу Русия, които влизат в сила от днешния петък. По информация на американското финансово министерство в новия списък е включена руската Сбербанк. Затегнати са и наказателните мерки срещу Банката на Москва, Газпромбанк, Росселхозбанк, Внешекономбанк и ВТБ.

Освен това се блокират активи на следните пет отбранителни компании - Митищинский машиностроителен завод, Машиностроителний завод "М.И. Калинин", Алмаз-Антей, Научно-исследователский институт приборостроения (НИИП). В списъка на новите санкции е включена и компанията Долгопрудний исследователско-произведствений комплекс.

Въведените санкции забраняват износ на стоки, услуги и технологии в подкрепа на руски проекти за добив на петрол на дълбоководни участъци, арктическия шелф или шистови пластове за пет руски енергийни компании: Газпром, Газпром нефт, Лукойл, Сургутнефтегаз и Роснефт. Затегнати са условията за достъп до чуждестранно финансиране на компаниите Газпром нефт и Транснефт. Санкции са въведени и срещу корпорацията Ростех.

Припомняме, че Русия от своя страна въведе контрамерки срещу Запада и заплаши да ограничи вноса на западни коли и дрехи. В четвъртък дипломатите от ЕС се договориха след цяла седмица преговори да въведат в сила мерки, които ще забранят на най-големите руски държавни компании да заемат пари на европейските капиталови пазари.

Забранява се също на европейски компании за енергийни услуги да работят по проекти за експлоатация на петролни находища в Русия. Причина за новите ограничения са разкритията на НАТО, че през август руските военнослужещи са навлезли на територията на Източна Украйна.

#Барак Обама #Владимир Путин #Москва #Русия #САЩ #НАТО #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници