Учебниците по история отиват на ревизия

Учебниците по история отиват на ревизия
A A+ A++ A

Всички учебници по история ще бъдат подложени на ревизия. Историци ще прегледат учебните помагала от 1. до 12. клас и ще предложат редакция на текстовете, които според тях изопачават българската история или имат неточности. Това стана ясно, след като български историци се срещнаха със служебния образователен министър доц. Румяна Коларова.

Историците ще изпратят своите предложения до просветното министерство в срок от един месец, пише „Монитор“. Министър Коларова се ангажира да предаде щафетата на следващото управление, обясни директорът на Института по исторически изследвания на БАН.

Той допълни, че

на редакция ще бъдат подложени не само учебниците по история

но и тези учебни помагала, в които има историческо съдържание.

Пример за това е учебникът „Човек и общество“ за трети клас, който вдигна на бунт родители и историци през последната седмица. Гражданите възроптаха най-много срещу това, че в учебното помагало е записано, че „Левски е заловен от турската полиция“.

Преди да се срещнат с министър Коларова, група учени, обединени в инициативен комитет за преглед на историята, алармираха, че съдържанието в учебниците ги тревожи.

Учебниците трябва да се пишат от сериозни историци, а не от момичета и момчета

които може да са много умни, но следват опорните точки на фондации, които се захранват от чужбина, коментира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който заедно със свои колеги историци представи отвореното писмо, което по-късно връчиха лично на образователния министър.

Той алармира, че в сборник по история, издаден от „Червената къща“, дори е записано, че Освобождението на България било излишно, защото трябвало да се отделят пари за армия и се забелязал рязък спад на стопанския живот, например драстично намаляване на козите.

Според него писането на българските учебници се финансира от фондации, спонсорирани от чужбина. Той се зарече, че ще настоява и за единен учебник по история.

Политиците не бива да се намесват в писането на учебниците по история

а да оставят тази работа на историците, защото това е професия. Ние поне познаваме историята и изворите“, коментира акад. Георги Марков.

Той разказа как всяка власт от 1992 г. насам се опитва да влияе върху съдържанието на учебниците. „Само царят ни пожали. Симеон, който беше най-пряко заинтересуван, не каза „Абе, вие как сте описали баща ми или дядо ми“. Само той прояви едно благородство към историците“, каза акад. Георги Марков.

Той разказа как през 1992 г. министър Николай Василев забранил учебниците от комунизма.

„След това една друга партия се върна на власт и академик Илчо Димитров ни събра и каза: „Хайде, стига с тия седесарски учебници, пишете наново“. През 1997 година СДС се върна на власт. Колегата Веско Методиев се върна на власт и каза: „Стига вече с тия бесепарски учебници“, разказа още академикът.

#учебници #история #историци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници