Кралица Елизабет ІІ е притеснена заради казуса „Шотландия“

Кралица Елизабет ІІ е притеснена заради казуса „Шотландия“
Британската кралица Елизабет II е изразила загриженост заради заплахата от разпадане на 307-годишния съюз с Шотландия. Снимка: europe.bg
A A+ A++ A

Британската кралица Елизабет II е изразила загриженост пред британския премиер Дейвид Камерън заради заплахата от разпадане на 307-годишния съюз с Шотландия, съобщиха британските медии.

Кралицата е провела разговор късно в неделя с Камерън на фона на проучванията, според които отделянето на Шотландия е все по-възможно.

Кралицата досега не е правила официално изявление по темата, но според източници от обкръжението тя подкрепя запазването на съюза.

Бившият министър на отбраната Лиъм Фокс заяви по-рано, че в кампанията на искащата независимост Шотландска национална партия има силен антимонархически елемент.

Дни преди референдума за независимост на Шотландия на 18 септември привържениците на прекратяването на съюза с Великобритания отбелязаха превес над противниците на идеята.

Ако на референдума повечето гласоподаватели се произнесат за прекъсване на съюза, той ще бъде последван от преговори с Лондон за валутата, националния дълг, петролните залежи в Северно море и бъдещето на британската база за ядрени подводници в Шотландия. В този случай се планира Шотландия да се отдели на 24 март 2016 г.

 

#Елизабет II #Дейвид Камерън #Лиъм Фокс #Шотландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници