Плевнелиев договаря надпартиен консенсус в енергетиката и бизнеса

Плевнелиев договаря надпартиен консенсус в енергетиката и бизнеса
За работеща администрация е необходим диференциран подход към заплащането, смята Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България може да се постигне надпартиен консенсус по енергийната тема, административната реформа, електронното правителство, подкрепата на малките и средни предприятия, смята началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев.

Той набеляза темите, по които президентът е разговарял с политическите партии в рамките на месеца на политическите консултации. През изминалата седмица Росен Плевнелиев се срещна с лидера на ДПС Ахмед Доган, предстои и среща с ГЕРБ.

„Не е имало точно определен критерий, по който да се срещаме с партиите, по случаен принцип започнахме," обясни Цветлин Йовчев по „Дарик радио".

Той призна, че България няма ясна енергийна стратегия и анализ на вътрешното потребление, от които зависи изграждането на нови мощности като АЕЦ „Белене".

По темата за бонусите началникът на кабинета на президента потвърди тезата на Росен Плевнелиев, че „за работеща администрацияе необходим диференциран подход".

В ДАНС, която Цветлин Йовчев оглавяваше преди, няма бонуси, посочи той като пример.

„В ДАНС има изградена ясна система за отчитане на резултатите. Там заплатата има постоянен компонент, определящ се от длъжността на служителя. Длъжността, която той заема отговаря на неговата компетентност. Има и компонент, който варира до 20% в резултат на постигнатите резултати," поясни Цветлин Йовчев.

Според него всеки случай трябва да се разглежда отделно.

„В момента се работи по създаването на Закон за национална сигурност, който предвижда да се създаде Консултативен орган по сигурността към Министерски съвет, и до 2-3 месеца ще бъде ясно дали ще има обединение на службите," каза още Йовчев.

Според него няма да се създава нова служба, а всички звена да се разглеждат задължително като част от една система за по-голяма ефективност и вфикасност.

„Имаме нов подход по отношение на всички комисии, както и по отношение на Комисията по помилванията," каза Цветлин Йовчев и припомни ангажимента на новия състав на комисията за 3-месечна отчетност.

„Категорична е позицията на президента, че НС не може да осъществява парламентарен контрол върху президентската институция," подчерта Йовчев и добави, че при такива случаи ще бъде сезиран Конституционният съд.

За посещението на Росен Плевнелиев в Афганистан Цветлин Йовчев заяви, че е необходимо президентът като върховен главнокомандващ на българската армия да окаже подкрепа на „нашите български момчета и момичета, изпратени на мисия на 5000 км от страната, които работят в тежки условия при усложнена обстановка", въпреки заплахите за сигурността към държавния глава.

По думите на Йовчев на президента му предстои посещение в Германия, вероятно Италия, има и покана за конференция в Бразилия, но в плановете му не влиза посещение в Русия.

#Цветлин Йовчев #Росен Плевнелиев #политически консултации #Ахмед Доган #АЕЦ „Белене" #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници