Путин представя план за излизане от кризата до петък

Путин представя план за излизане от кризата до петък
Путин в Монголия. Снимка: ЕПА БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин смята, че е възможно постигането на споразумение между украинското правителство и сепаратистите от Изтока на страната още тази седмица. Решението за изход от кризата може да се намери до петък, казва Путин по време на посещение в Монголия, цитиран от Риа. Той говори за план от седем точки.

В това число се включва и условието бойците от регионите на Донецк и Луганск да прекратят огъня. Паралелно правителствените сили да напуснат зоната на военни действия.

Необходимо условие е да се направи размяна на пленници, казва Путин в Улан Батор. Освен това трябва да се отвори коридор за бежанците и да се окаже помощ и доставки на стоки от първа необходимост на хората в зоната на войната.

Планът на Путин идва непосредствено преди двудневната среща на върха на страните членки на НАТО в Уелс, на която пактът ще обсъжда стъпки срещу Москва.

По – нататък, казва Путин, неговите възгледи и тези на украинския президент Петро Порошенко били много близки. Украинските сили трябва да прекратят бойните действия в украинския изток и на място да бъдат изпратени международни наблюдатели.

Водачът на сепаратистите иска да преговаря за размяна на пленници.

Сепаратистите реагирали позитивно на изявлението на Путин. Бунтовниците били готови да прекратят боевете, ако правителствените сили се изтеглят от региона, казва водачът им Мирослав Руденко в Донецк. Възможната размяна на пленници можела да бъде дискутирана на идната среща с украинската контактна група.

Предстои поредна среща с представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Минск. Миналия понеделник срещата в същия формат не донесе резултат.

Правителството в Киев съобщи следобяд в сряда, че е договорено трайно примирие с Русия. По-късно го коригира и говори само за „примирие“. Москва коментира също, че има сближаване на позициите. Говорител на Кремъл обаче допълва, че не може да има такова споразумение, тъй като Русия не е страна по конфликта. Потвърдено беше, че двамата президенти са разговаряли и позициите им за излизане от кризата били до голяма степен близки.

#криза #Киев #Москва #Путин #Украйна #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници