Путин отрича за примирие в Киев

Путин отрича за примирие в Киев
Все още няма яснота дали примирието не е само от украинска страна. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Новината за примирието между Украйна и Русия стана водеща за всички медии по света, но скоро след това беше опровергана. От Кремъл отбелязаха, че Путин не се е съгласявал за сключване на примирие, тъй като Москва не е замесена в конфликта.

Говорител на Путин заяви, че вижданията на руския президент и украинския му колега за излизане от кризата „до голяма степен съвпадат“. Така около бъдещото развитие на конфликта няма яснота, но поне изглежда, че е налице сближаване на позициите.

Въпреки съобщенията за примирие проруските бунтовници в Източна Украйна продължават да удържат своите позиции и дори поемат контрола над още населени места. Град Иловайск през последните три седмици беше арена на тежки сблъсъци. В момента той е изцяло под контрола на бунтовниците. 

Военната операция на Киев в Източна Украйна срещу проруските сепаратисти започна през април. По данни на ООН, в резултат на сраженията са загинали над 2000 души.

Припомняме, че в сряда сутринта президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин са провели телефонен разговор, в който са се споразумели за извършването на конкретни стъпки, които ще помогнат за установяването на мир.

В личния профил на украинския държавен глава в социалната мрежа Twitter и на интернет страницата на президентството се появи съобщение, че е постигнато споразумение за трайно спиране на огъня.

#Владимир Путин #Петро Порошенко #Украйна #Русия #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници