Създава се дирекция "Критична инфраструктура – превенция и контрол"

Създава се дирекция "Критична инфраструктура – превенция и контрол"
A A+ A++ A

Нов орган ще работи за защитата на язовирите. "Това е отговорност на МОСВ, които се надявам тази седмица да внесат своя доклад в Министерския съвет", каза пред БНР директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Дирекцията ще бъде преструктурирана, допълни той. От 1 септември влиза нова структура на Главната дирекция с изведена напред отделна дирекция "Критична инфраструктура – превенция и контрол". Точно тя ще има за задача да

контролира дейностите по превенция на критичните инфраструктури

"Искам обаче ясно да бъда разбран, че контролът върху състоянието на язовирите не е наша задача. Това, че участваме активно, не ни прави основни играчи в цялата тази работа", добави той.

Не така обаче стои въпросът с контрола на дигите и състоянието на речните корита, припомни Николов. За речните корита отговорността е между кметовете на общини и областните управители. Във всички европейски програми за новия период са заложени текстове за превенция от бедствия.

По инициатива на доброволци от Варна, София, Велико Търново, Пазарджик в Главната дирекция

ще бъде създадена Национална асоциация на доброволните формирования

заяви Николов и коментира: Днес е един добър хубав ден за нас.

Досега са изградени около 105 доброволни формирования с приблизително 2400 члена – доброволци. В бедствените ситуации тази година имаше много хора инициативни, желаещи да помогнат. Малко обаче останаха повече от 5-6 дни.

Тези малко, които останаха, бяха нашите доброволни пожарникари, обаче бяха неразпознаваеми. Поради това е и идеята да се сформира тази Национална асоциация, добави комисарят.

#язовири #бедствия #превенция #контрол #Пожарна безопасност и защита на населението

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници