ЕС и Русия решават съдбата на "Южен поток" в петък

ЕС и Русия решават съдбата на "Южен поток" в петък
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 29 август в Москва ще се срещнат руският министър на енергетиката Александър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, за да обсъдят съдбата на проекта "Южен поток", предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на руското Министерство на енергетиката.

Новак и Йотингер ще обсъдят правните и техническите аспекти за реализирането на проекта. Двамата ще преговарят също за транзита на газ в Европа през Украйна, достъпът на "Газпром" до пълната мощност на газопровода OPAL, а също въпроси, свързани диалога по въпросите на енергетиката между Русия и ЕС.

Миналата седмица Гюнтер Йотингер заяви пред вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов на среща в Брюксел, че няма да се стигне до най-тежкия сценарий да спрат доставките на газ за България заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна.

Относно проекта „Южен поток” българската страна потвърждава позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура. Еврокомисарят подчерта, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство.

На 19 август „Български енергиен холдинг” ЕАД съобщи, че е предприел всички необходими действия за замразяване на дейностите по проекта "Южен поток" до окончателното изясняване на всички въпроси. От БЕХ са изпратили писмо до "Газпром" и до "Южен поток – България" и са предприети действия за замразяване на дейностите по проекта до окончателното изясняване на всички въпроси, свързани с процедурата по възлагане на договора за проектиране, доставка и строителство и в съответствие с изискванията на ЕК.

#Москва #Южен поток #Александър Новак #Гюнтер Йотингер #Йотингер #Украйна #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници