ООН: Борбата с ебола е война

ООН: Борбата с ебола е война
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Борбата с епидемията от ебола в Западна Африка е война, която не е спечелена и може да отнеме шест месеца,  предупреди координаторът на ООН в борбата с вируса д-р Дейвид Набаро на пресконфренция в столицата на Сиера Леоне.

Набаро изрази съжаление, че много авиокомпании са прекратили полетите си до засегнатите от епидемията държави, което според него прави много по-трудна и дори невъзможна мисията на ООН.

„Работим върху извънредни мерки за шестмесечен период за бързото овладяване на болестта”, съобщи той, но предупреди, че епидемията продължава да настъпва.

Световната здравна организация съобщава, че към 20 август починалите от болестта са 1427 при 2615 регистрирани случаи на зараза в Западна Африка.

Либерия остава най-тежко засегнатата страна със 624 жертви на епидемията. В Гвинея са починали 406 души, а в Сиера Леоне – 392. В Нигерия има пет жертви.

Част от предизвикателството за справяне с вируса според СЗО е фактът, че тя се развива в условия на крайна бедност, нефункциониращи здравни системи, остър недостиг на лекари и разпростиращ се страх.

Срещу болестта все още няма известен лек.

 

#ебола #ООН #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници